- Ambil makanan sedikit tetapi kerap : contoh sarapan pagi, minum pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam serta diakhiri minum malam (supper)
- Beza antaranya 2-3 jam bagi selang masa setiap masa makan
- Hadkan supper sekurang-kurangnya 2 jam sebelum tidur
- Tidak melangkau waktu makan utama
- Bahan makanan berasaskan bijirin gandum
- Makanan rendah lemak/minyak
- Buah-buahan (selain jenin-jenis berasid)
- Sayur-sayuran segar
- Jangkitan kuman Heicobacter pylori
- Merokok
- tekanan perasaan
- Pengambilan minuman berkafein seperti kopi dan teh
- Pengambilan alkohol berlebihan
- Jenis berempah / pedas
- Jenis berasid seperti tomato
- Jenis-jenis limau
- Makanan terproses seperti sosej, nuget (kerana kandungan bahan kimia)
- Minuman berasaskan kopi atau coklat
- Beberapa jenis teh
- Bawang atau bawang putih
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid